Wednesday, May 23, 2012

PUDING JAGUNG LAPIS COKLAT

Malam ni macam nak kongsi resepi from my hubby cousin. Macam best ja...

Bahan-bahan
BAHAN A
4 cawan santan
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung kastard
1 cawan gula pasir
1 sudu teh garam

BAHAN B
1/2 cawan air
1/2 cawan jagung manis(yg dalam tin)
(satukan air dan jagung,blender(ikut suka nak hancur atau x berapa hancur sgt)

BAHAN C
1/2 cawan air suam
1 sudu besar serbuk koko
(satukan air suam dan serbuk koko,kacau sebati dan tapis)

Cara membuatnya
Satukan kesemua BAHAN A,kacau sebati dan tapis.Bahagikan kepada 2 adunan
Masukkan BAHAN B dalam adunan pertama,dan BAHAN C dalam adunan kedua
Sapu sedikit minyak masak pada loyang
Bubuh satu senduk adunan koko/coklat dalam loyang dan kukus selama 5 minit
Kemudian tuang pula satu senduk adunan jagung di atas adunan koko/coklat tadi.Kukus semula selama 5 minit
Lapiskan dan kukus adunan koko/coklat dan adunan jagung berselang-seli seperti proses di atas sehingga kedua2 adunan habis
Balut penutup periuk kukus dgn kain bersih supaya air kukusan tidak menitik di atas permukaan kuih
Sejukkan kuih sebelum dipotong
Guna pisau plastik untuk mendapatkan potongan yg mudah dan cantik



Selamat mencuba.

No comments:

Post a Comment