Sunday, April 10, 2011

IKAN PATIN MASAK TEMPOYAK

Hari ni nak cerita bab masak pulak. Dah lama tak ke dapur...(My hubby masak selalunya,sebab dia lapang waktu pagi, thanks dear...)Masuk dapur bila cuti... sabtu, ahad and cuti sekolah aja. Kadang2 bingung juga,nak masak apa. Masak ni pun kena ada skill.Skill kena brush up selalu, kalau tak dia tumpul,he,he,he... alasan!?!

Fikir punya fikir, teringat ikan patin masak tempoyak di Termerloh. Ok, set...
My hubby gi pasar cari semua keperluan. Campak sana,campak sini,siap... For us sedap la... My hubby even says my cook is better than the one we ate at Temerloh. Fuhyoo...(Tak tau la kalau dia nak bodekkan!?!)

Kalau you all nak try, resipinya cam kat bawah:

Ikan patin seekor(1 kg)(Basuh bersih.Next rendam dalam air asam jawa/limau about 20 minutes, nak hilangkan hanyir. Then cucur air sambil selawat)
1 senduk tempoyak
20 biji cili api(tumbuk/blend halus)
1 asam keping
air agak lebih sikit dari ikan
garam secukup rasa
sedikit kunyit
secubit gula
3 btg serai di titik
2 helai daun kunyit

Masukkan semua bahan dalam periuk. Masak dengan api sederhana bila dah mengelegak, slowkan api biar mereneh dan agak pekat sikit. Then tutup api.

No comments:

Post a Comment